A munkavállalás egy szolgáltatás!

A munkavállalás nem jótékonysági vagy szívességi kérdés, hanem csereüzlet! Sok eltorzult nézőponttal találkozom, tegyük végre tisztába ezt a területet!

Alapvetően egy cég vagy bármilyen vállalkozás, de még egy magánszemély is, amikor egy másik magánszemély vagy cég munkáját igénybe veszi, akkor egy szolgáltatást vesz igénybe.

Ha bárki (magánszemély, cég) kihív például egy vízvezeték szerelőt, akkor egy szolgáltatást vesz igénybe, amely lényege, hogy az egyik ember dolgozik egy másik embernek.


                    Nincs másképpen ez a munkaerőpiacon sem!

Ha valaki el akar helyezkedni, akkor tulajdonképpen valaki el akarja adni azt a szolgáltatását, hogy valami hasznos dolgot tudna csinálni valakinek , azaz valami olyan eredményes dolgot tud végrehajtani valaki felé, amiért cserébe megfelelő csereértéket, többnyire pénzt kaphat.

Amikor egy cég munkatársat keres, akkor egy olyan személyt keres, aki képes azt a szolgáltatást nyújtani, amire a cégnek szüksége van. Pl.: értékes ügyfeleket behozni, megjavítani a cég számítógépeit, rendbe tartani a kertet, az ügyfélszolgálaton az ügyfelekkel kapcsolatot tartani, stb.


                              De mi is a szolgáltatás definíciója?

Ugyanis nagyon sokan itt ezen a ponton nem értik a munkaadás / munkavállalás lényegét és nem értik, hogy miért kell többkörös interjúval megpályáztatni egy személyt a pozíció betöltésére.

A szolgáltatás definíciója: Valaki értékeinek vagy javainak a gyarapítása, használhatóságának a növelése.

Példák:

  • Ha arra vesz fel egy személyt egy cég, hogy tartsa karban a gépeit a gyárban, akkor a gépeinek a használhatóságának a növelésének az érdekében egy szolgáltatást vesz igénybe egy magánszemélytől, amelyet természetesen fizetéssel honorál, azaz csereértéket, ellenértéket ad annak a szolgáltatásáért.

  • Egy bolti eladó vagy egy  értékesítő, aki eladja a cége termékét / szolgáltatását, azaz ő gyarapítja a cég értékeit, javait.

  • Egy gépsor, ami legyárt egy alkatrészt, az gyarapítja a cég javait.Nézzük ha mi történik mosógépszerelő keresésekor:

Magánszemélyként, hogyan választ ki egy szolgáltatót, akit majd  a lakásába is beenged?

 

Elgondolkozik, azon, hogy milyen szűrési feltételeket érdemes végre hajtani?

 

Ha mosógép szerelő már a telefonba nem szimpatikus Önnek (nem köszön, nem mutatkozik be a telefonba vagy “lehülyézi” az embereket, hogy nem tudják használni a mosógépet) akkor Ön is elgondolkodna, hogy lehet, hogy nagyon jó mosógép szerelő, DE emberileg arra rövid időre míg megjavítja a mosógépét SEM szeretne vele egy csoportba tartozni a mosógépszerelővel, azaz szeretné e őt  megbízni arra, hogy értékeit, javainak gyarapítását végrehajtsa, illetve elhiszi e róla, hogy erre képes e egyáltalán. Szeretném hangsúlyozni az, hogy köszön e vagy nem köszönöm a telefonba ez csak egyetlen dolog nem feltétlenül a legfontosabb.

Ezen kívűl számtalan más tényező lehet még. Ha mélyebben megtudná ismerni azt a mosógép szerelőt, akkor valószínűleg szívesebben döntené el, hogy beengedi a lakásába vagy sem.


Minden egyéb esetben pláne, ha hosszútávú együttműködését szeretne ezzel a személlyel, akkor különösen akarja tudni, hogy ki az a személy akit beenged az életébe és megbízik benne. Enélkül ez az egész egy nagy lutri.

Azért tartottam fontosnak erről írni, mert egyes munkavállalók (16,3%) mostanában sértésnek tekintik, hogyha őket szeretnék egy interjú során jobban megismerni, esetleg letesztelni. Illetve olyan infókat megtudni róluk, ami segíthet a kiválasztásban.

Én úgy gondolom, hogy ez egy nagyon szűk látókörű gondolkodás, hiszen ők egy szolgáltatást , akarnak nyújtani, amiért persze cserét várnak.

HACSAK nem az áll fen, hogy ők valójában nem akarnak szolgáltatást nyújtani, csak a fizetést akarják felmarkolni. Ugyanis ha szolgáltatást szeretnének nyújtani, azaz a munkájukkal segítik a cég fejlődését, akkor boldogan állnak rendelkezésre egy interjú sorozat kapcsán, természetesen az ésszerű kereteken belül.

Nem tartom okos dolognak 8-10 körös interjúkat csinálni, viszont fontosnak tartom, hogy telefonos interjút csináljunk a jelölttel. És igenis adjunk meg MINDEN jelöltnek minden esélyt, arra, hogy szolgáltathasson számunkra, mert az esély igenis mindenkinek jár, az egy más kérdés, hogy hogyan él vele!


Ha érdekli a telefonos interjú előszűrési módszerünk kattintson a telefonos interjú gombra!

 

Ha érdekli, hogy  a cégvezetők és  HR szakemberek  körében végezett kutatás alapján, melyek a potenciális kiválasztási módszerek, melyek a legfőbb szempontok arra, hogy olyan embert válasszanak a cégek , akik egyáltalán hajlandóak dolgozni és képesek eredményeket elérni, mely módszerek bizonyultak nagyon sokak számára sikeresnek a munkaerő kiválasztás során és mely módszerek bizonyultak kevesek számára sikeresnek. Töltse le most díjmentesen!