Mi is az a mindfulness? És mire jó?

A mindfulness tudatos vagy éber jelenlétet jelent, amikor a figyelmünket célzottan a jelen pillanatra és annak történéseire irányítjuk. Ebben az állapotban nem akarunk más tudatállapotot, vagy különleges élményt elérni, csak a dolgokat vizsgáljuk anélkül, hogy azok elsodornának bennünket. Csak figyeljük őket, ahogyan keletkeznek, kibontakoznak, majd eltűnnek. Gyakorlásával nagyobb tudatosságra, mélyebb önismeretre, sikeresebb üzleti és magánletre és kiegyensúlyozott mindennapokra tehetünk szert.

Mindfulness az üzleti életben

Az üzleti életben a mindfulness, mint tudatos jelenlét ugyanolyan fontos, mint a tárgyalási vagy értékesítési technikák elsajátítása. Vannak olyan szerencsés emberek, akikben ez ösztönösen meg van és nem is sejtik, hogy mekkora kincs birtokában vannak. Viszont az emberek nagy többsége sokszor nehezen tud oda figyelni tárgyalás során, nem hallja meg azokat a jelzéseket, amelyek egy sikeres üzletkötéshez kellenek, mert éppen elkalandozott a figyelme. Viszont a jó hír, hogy ez megtanulható!

Mindfulness a magánéletben

Párkapcsolati és gyereknevelés problémák kiváltó oka sok esetben az egymástól való elhidegülés, az egymás meg nem értése, azaz az egymásra való nem oda figyelés. Végighallgatni az asszonyt vacsora közben vagy meghallani és visszajelezni azt, hogy meghallottuk amit kommunikált felénk két rettentően különböző dolog. Nem tudatosan nem figyelünk oda, nem tudatosan akarjuk bántani a szeretteinket, egyszerűen lehet, hogy leragadt a figyelmünk a munkahelyi teendőnkön vagy éppen a 10 perc múlva kezdődő focci meccsre várjuk gondolatban és közben mechanikusan válaszolgatunk a feleségünken vagy éppen a gyerekünknek. A tudatos jelenlét begyakorlása és elsajátítása egy sikeres párkapcsolat és gyereknevelés kulcsa lehet.

Please reload